Entry-header image

Αποδράσεις

Ζαγοροχώρια : Συγκρότημα 46 παραδοσιακών γραφικών χωριών, χτισμένων αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου (περιοχή Ζαγορίου). Το φυσικό τοπίο είναι εξαιρετικό και προσφέρεται για ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες. Στην τοπική αρχιτεκτονική κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και ο σχιστόλιθος.

Τα Ιωάννινα και τα γύρω χωριά

Ιωάννινα : Κτισμένα στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, τα Ιωάννινα καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά της, αντίκρυ από το βουνό Μιτσικέλι. Είναι μια όμορφη, γραφική πόλη, που συνδυάζει τις ιστορικές μνήμες με την πραγματικότητα μιας σύγχρονης μεγαλούπολης που αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό και πνευματικό κέντρο της ΒΔ Ελλάδας. Ο επισκέπτης μπορεί να σεργιανίσει στο κάστρο, να θαυμάσει τα τζαμιά του και να ξεναγηθεί στα μουσεία του, να περπατήσει στον παραλίμνιο δρόμο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια ή στο ιστορικό κέντρο της πόλης με τα πανέμορφα διατηρητέα κτίρια. Επίσης μπορεί να επισκεφθεί το πανέμορφο νησί της λίμνης, όπου θα απολαύσει έναν υπέροχο περίπατο μέσα στο γραφικό οικισμό του και τα υπολείμματα της μακράς του ιστορίας, που ζωντανεύει στα φημισμένα υστεροβυζαντινά μοναστήρια της με τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες.

Ασπράγγελοι : Η «Πύλη του Ζαγορίου», σε απόσταση 30 χλμ. από τα Γιάννενα, ιδανικό ορμητήριο για περιηγήσεις στα υπόλοιπα χωριά, έδρα του Δήμου Ζαγορίου. Το 1943 οι Ασπράγγελοι καταστράφηκαν από τους Γερμανούς. Σώζονται τα ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, που αποκαλύπτουν την αλλοτινή αίγλη του χωριού. Αξίζει η επίσκεψη στη Μονή των Ασπραγγέλων με μονοπάτι μιας ώρας, που προσφέρει θέα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Μοναδικό είναι το ηλιοβασίλεμα από την είσοδο του χωριού και οι περίπατοι στις πλαγιές των γύρω βουνών.

Άνω Πεδινά : Τα Άνω Πεδινά είναι μικρό χωριό με σπίτια από άσπρη πέτρα, πέτρινα καλντερίμια και γωνιές με όμορφη θέα. Αξίζει μια επίσκεψη στο θαυμάσιο λιθόκτιστο παλιό δημοτικό σχολείο, με τα σπάνια συγγράμματα της βιβλιοθήκης του Νεοφύτου Δούκα. Αξιοθέατα αποτελούν, το φρουριακής αρχιτεκτονικής μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, στην είσοδο του χωριού, που χτίστηκε το 1786, με εξαιρετικές αγιογραφίες και σημαντικά κειμήλια, ο Αγ. Δημήτριος (1793), με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19 αι., στην πλατειά του χωριού, ο Αγ. Γεώργιος και η Κοίμηση της Θεοτόκου.Επίσης το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής(1750), ένα χιλιόμετρο πάνω από το χωριό προσφέρει υπέροχη θέα προς το βουνό Μιτσικέλι, ενώ αξίζουν οι επισκέψεις στην γύρω περιοχή Μονοδένδρι – Χαράδρα Βίκου 6 χλμ, γεφύρια των Κήπων 9 χλμ).

Μονοδένδρι : Το Μονοδένδρι (ή Μονοδέντρι) είναι χτισμένο στα 1060 μ. και αξίζει να θαυμάσετε τα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα ανηφορικά δρομάκια και τις εκκλησίες του. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε το μονοπάτι και να βρεθείτε μέσα στο φαράγγι του Βίκου και μετά από πέντε ώρες πεζοπορίας μέχρι τις πηγές του Βοϊδομάτη.

Πάπιγκο : Το Πάπιγκο είναι ένα από τα 46 χωριά του Ζαγορίου και βρίσκεται βορειοανατολικά των Ιωαννίνων (περίπου 59 χλμ). Είναι χωρισμένο στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Και τα δύο βρίσκονται στη ρίζα της κορυφής Αστράκα του όρους της Τύμφης (ή Γκαμήλα). Το Μεγάλο σε υψόμετρο 900μ. και το Μικρό λίγο πιο ψηλά ενώ η μεταξύ τους απόσταση είναι περίπου 2χλμ. Σε όλη την περιοχή δεσπόζει η οροσειρά της Τύμφης (Γκαμήλα) που στα βόρεια σχηματίζει την χαράδρα του Αώου και στα νοτιοδυτικά το φαράγγι του Βίκου με τον ποταμό Βοϊδομάτη.

Τσεπέλοβο : Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό της περιοχής του Ζαγορίου. Απέχει 48 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού, Ιωάννινα. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πάνω από το λεγόμενο φαράγγι «Βικάκι», βρίσκεται η πέτρινη Μονή Ρογκοβού, χτισμένη το 1028. Εκεί, ο Νεόφυτος Δούκας ήθελε να ιδρύσει ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα («Ανωτέρα Σχολή»), όμως το όραμά του τελικά δεν πραγματοποιήθηκε με τις αναταραχές κατά την πτώση του Αλή Πασά. Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική είναι παρούσα σε όλες τις κατοικίες, στα μονοπάτια και στις εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που ανακαινίσθηκε το 1753 και αγιογραφήθηκε το 1786 από τους δεξιοτέχνες αγιογράφους από το Καπέσοβο, οι Ναοί Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Κάτω Παναγιάς και διάφορα αρχοντικά ιστορικών οικογενειών του χωριού.

Καπέσοβο : Το Καπέσοβο απέχει 43 χλμ. από τα Γιάννενα και βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση στην άκρη της Μεσαριάς, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα μεγάλα πέτρινα σπίτια του χωριού και να επισκεφθεί την εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1793). Επίσης, στο Καπέσοβο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η βιβλιοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο (Πασχάλειος Σχολή) και το Πολιτιστικό Κέντρο.

Βίτσα : Η Βίτσα, χωριό του Κεντρικού Ζαγορίου, χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, με ιδιαίτερο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και οικολογικό ενδιαφέρον, είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά χωριά του Ζαγορίου, περιοχή μοναδική στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη για την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φύση της. Βρίσκεται σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, πάνω στον οδικό άξονα του Κεντρικού Ζαγορίου, στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και στην αρχή της περίφημης χαράδρας του Βίκου.

Hotel Athina Elati Zagori | Ξενοδοχείο Αθηνά Ελάτη Ζαγοροχώρια
Book Now